Apartment L - Интериорен дизайн

Apartment LИнтериорен дизайн

Проект: 2018

Статус: в процес на реализация

Клиент: частен

Местоположение: София, кв. Лозенец

Площ: 85кв.м.

APARTMENT L е мезонет, разположен на последен етаж в жилищна сграда, строена през 90-те години в кв. Лозенец, София. Първоначалният облик на жилището е белязан от редица функционални проблеми – нелогични ходови линии, опасна стълба, водеща до второто ниво, неподходяща подредба на помещенията и функционалните зони. Желанието на възложителите е подобряване на цялостната ергономия на апартамента, подмяна на стълбата и тотална промяна в естетиката.

Предложено е решение с премахване на съществуващата стълба, която е достъпна през дневната и оформяне на нова „патешка“ стълба, достъпна от входното антре. По този начин дневната се разтоварва от комуникационни функции и може да бъде устроена адекватно. Към нея има преходна спалня, която е обзаведена като спомагателно помещение към дневната, което може да се използва и като стая за гости.

Основен недостатък на жилището е ниската му височина в зоната, в която има втори етаж, както и скосените тавани в цялата останала част от апартамента. Този дефект е превърнат в основен акцент на интериорното решение. Развита е композиция, състояща се от ядро – зоната с равен, но нисък таван под втория етаж и периферия – останалата част от помещенията, която е със скосени тавани. Ядрото е подчертано в топъл сив цвят, който е хомогенен по тавани, стени и вградени мебели в комбинация със сив гранитогрес по пода, докато периферията в издържана в бял цвят и дървена подова настилка. Това отделяне не е формално, а следва функционалната логика на помещенията – зоните с най-големо натоварване и движение – антре, кухня са настлани с гранитогрес. Докато жилищно-рекреационните зони с трапезария и меко сядане имат дървена подова настилка. Интериорът е издържан в светли тонове, за да се постигне максимална лекота и потъване на сложните обеми и чупки в пространството. Боравено е с цветни акценти при меката мебел, както и тъмни лампи, които с характерната си форма завършват композицията на софита.

Ядрото е подчертано в топъл сив цвят, който е хомогенен по тавани, стени и вградени мебели в комбинация със сив гранитогрес по пода, докато периферията в издържана в бял цвят и дървена подова настилка. Това отделяне не е формално, а следва функционалната логика на помещенията – зоните с най-голямо натоварване и движение – антре, кухня са изпълнени с гранитогрес. Жилищно-рекреационните зони с трапезария и меко сядане са проектирани с дървена подова настилка. Интериорът е издържан в светли тонове, за да се постигне максимална лекота и потъване на сложните обеми и чупки в пространството. Боравено е с цветни акценти при меката мебел, както и тъмни лампи, които с характерната си форма завършват композицията на§нбсп;софита.

Патешката стълба помещава под себе си вграден гардероб, а парапетът ѝ, който също е изпълнен по детайл, служи като закачалка за дрехи.

Предстои проектиране на санитарните помещения и част от втория етаж на жилището.